Healthy eating for the program “The School is Ours” in Veracruz
PDF (Español)
XML (Español)

Keywords

alimentación
guía
escolares guide
food
schoolchildren

How to Cite

Ramírez-González, I. M. ., Bolado-García, V. E., Romero-Valdés, L. D. C., Zamora-Contreras, . L. N., Olalde-Libreros, G. J., Arcos-García, A. M. ., & Castillo-Hernández, J. L. (2023). Healthy eating for the program “The School is Ours” in Veracruz. UVserva, (16), 138–150. https://doi.org/10.25009/uvs.vi16.2918

Abstract

The Delegation of Well-being in the state of Veracruz, committed to the population health and well-being of the program “The School is Ours”, undertook the task of designing a guide that facilitates this aim which complies with the aforementioned article 75 of the General Law of Health Education. Objective: to describe the dietary and nutritional reality of the beneficiary children of the program “The School is Ours”. Methodology: applied, descriptive, qualitative-quantitative, not experimental and transversal research. Results: the focus groups reported malnutrition; most consumed regional foods as boiled beans with nopales, epazote, cilantro and onion, fried pumpkins with shrimp head, pasta soup with cheese, among others; soft drinks considered most consumed beverages; boiled foods the main method of cooking; and insufficient physical activity. Conclusions: malnutrition, overweight and obesity are the main problems of this population; although their breakfast consists of healthy foods, they have a high consumption of ultra-processed foods. Keywords: nutrition, well-being, children.

https://doi.org/10.25009/uvs.vi16.2918
PDF (Español)
XML (Español)

References

Bonvecchio, A., Fernández-Gaxiola, A., Belausteguigoitia, M., Kaufer-Horwitz, M., Pérez- Lizaur, A. y Rivera, J. (Eds.) (2015) Guías Alimentarias y de Actividad Física En Contexto de Sobrepeso y Obesidad en la Población Mexicana. Documento de Postura. Intersistemas. http://tinyurl.com/4y79nd63

Cámara de Diputados del H. Congreso de la Unión (2019). Ley General de Educación. http://www.diputados.gob.mx/LeyesBiblio/pdf/LGE.pdf

Centro de Información Estadística y Geográfica del Estado de Veracruz [CEIEG]. (s/f). Documentos de Análisis. http://tinyurl.com/5n7av4w7

CONEVAL. (2020). Medición de la pobreza. Índice de rezago social (IRS). CONEVAL http://tinyurl.com/ywb9f3tn

DOF. (2019). ACUERDO por el que se emiten los Lineamientos de Operación del Programa La Escuela es Nuestra. http://tinyurl.com/sjur3n4k

FAO y OMS (2020). Dietas saludables sostenibles - Principios rectores. Roma. https://www.fao.org/3/ca6640es/CA6640ES.pdf

GISAMAC. (2022). Estrategia Nacional para una Alimentación Saludable, Justa y Sostenible. Edición 2022. Salud Centro Geo. http://tinyurl.com/5a2srmhd

Hamui-Sutton, A., y Varela-Ruiz, M. (2013). La técnica de grupos focales. Investigación en educación médica, 2(5), 55–60. https://doi.org/10.1016/s2007-5057(13)72683-8

High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition [HLPE] (2017). Nutrition and food systems. A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. FAO.

Instituto Nacional de Salud Pública [INSP]. (2020). Encuesta Nacional de Salud y Nutrición 2018. Resultados de Veracruz. Instituto Nacional de Salud Pública. http://tinyurl.com/36nnv7d4

INSP. (2022). Guías alimentarias y de actividad física en contexto de sobrepeso y obesidad en la población mexicana. Intersistemas-CONAHCYT. http://tinyurl.com/ymrh8sj4

Naciones Unidas [NU]. (2022). Acerca de Nuestros Trabajos para los Objetivos del Desarrollo sostenible en México. Recuperado en mayo de 2023 de https://mexico.un.org/es/sdgs

Observatorio en Seguridad Alimentaria y Nutricional de la Universidad Veracruzana [OBASN-UV]. (s. f.). Informe Instant Atlas TM. Recuperado el 26 de enero de 2023 de http://tinyurl.com/5c77zyhb

Organización Mundial de la Salud [OMS] (2010). Recomendaciones mundiales sobre actividad física para la salud. OMS. http://tinyurl.com/2n855fy6

OMS. (2015). Ingesta de azúcares para adultos y niños. http://tinyurl.com/ymkpwsv5

OMS. (25 de octubre de 2017). Malnutrición: no se trata solamente de hambre. OMS. http://tinyurl.com/3fbam8uu

Secretaría de Salud [SSA]. (2012). Norma Oficial Mexicana NOM-043-SSA2-2012, Servicios básicos de salud. Promoción y educación para la salud en materia alimentaria. Criterios para brindar orientación. SSA http://tinyurl.com/442rj3pp

SSA. (2020). Avances de la Estrategia Nacional de Alimentación: Comunicado Técnico Diario. SSA. http://tinyurl.com/ynp5spez

SEGOB/DOF. (2022). Programa estratégico de salud para el Bienestar. Recuperado en mayo de 2023 de http://tinyurl.com/bnuzkx97

Shamah-Levy, T., Vielma-Orozco, E., Heredia-Hernández, O., Romero-Martínez, M., Mojica-Cuevas, J., Cuevas-Nasu, L., Santaella-Castell, J. A., Rivera-Dommarco, J. (2020). Encuesta Nacional de Salud y Nutrición 2018-19: Resultados Nacionales. Instituto Nacional de Salud Pública. http://tinyurl.com/mskbatp9

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Dra. Issa María Ramírez-González, Dra. Victoria Eugenia Bolado-García, Mtra. Luz Del Carmen Romero-Valdés, Dra. Livia Natalia Zamora-Contreras, Dra. Guadalupe Jacqueline Olalde-Libreros, Lic. Ana María Arcos-García, Dr. José Luis Castillo-Hernández