Abstract
Obesity has increased dramatically in the World. The university population present a high ingestion of ultra-processed foods due to is easy Access. Studies have shown evidence of the relationship between the ingestion of ultra-processed foods and the chronic non-communicable diseases, particularly in young adults. Cross-sectional study, 187 students of Nutrition were included, an online food frequency questionnaire (FFQ) of ultra-processed food was applied to them. Self-reported weight and height data were obtained to calculate BMI. A linear regression was made between the ultra-processed food consumption and the BMI, using the SPSS statistical program. The entire population presented low ultra-processed food consumption, only 19% were overweight and 3% obese. Overall food consumption was not associated with being overweight and obese, but soda and alcohol consumption were.
References
Adams J., White M. (2015) Characterisation of UK diets according to degree of food processing and associations with socio-demographics and obesity: cross-sectional analysis of UK National Diet and Nutrition Survey (2008-12). National Library of Medicine. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26684833/
Aguilar-Zavala, H., Tovar Vega, A. R., Quintero Hernández, Y., Calixto Olalde, M. G., & Negrete Díaz, J. V. (1 de julio, 2019). Consumo de alimentos ultraprocesados y obesidad en estudiantes universitarios | Universidad de Guanajuato, México. Revista Nthe, 26, p.33-39.
Courbis Moyano, J., & Rocabado Alvear, A. (2020) Consumo de alimentos ultraprocesados en estudiantes universitarios de primer año del área de la salud del año 2019 Santiago, Chile (Tesis de pregrado). Universidad del Desarrollo, Santiago, Chile.
García-Huamani, M. (2016). Relación entre consumo de alimentos ultra procesados del quiosco escolar e índice de masa corporal en estudiantes de nivel primaria de una institución educativa del Cercado de Lima (Tesis de pregrado). Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.
Organización Mundial de la Salud. (2021). Obesidad y sobrepeso. Recuperado de: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
Organización Panamericana de la Salud. (2019). Alimentos ultraprocesados ganan más espacio en la mesa de las familias latinoamericanas. Recuperado de: https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=15530:ultra-processed-foods-gain-ground-among-latin-american-and-caribbean-families&Itemid=1926&lang=es
Ramírez-Vélez, R. (2017, abril). Prevalencia y factores asociados al consumo de bebidas azucaradas en escolares de 9 a 17 años de Bogotá, Colombia: Estudio FUPRECOL. Nutrición Hospitalaria versión On-line. Recuperado de: https://dx.doi.org/10.20960/nh.250
Shamah-Levy T, Vielma-Orozco E, Heredia-Hernández O, Romero-Martínez M, Mojica-Cuevas J, Cuevas-Nasu L, Santaella-Castell JA, Rivera-Dommarco J. (2020) Encuesta Nacional de Salud y Nutrición 2018-19: Resultados Nacionales [Conjunto de datos]. Instituto Nacional de Salud Pública. https://ensanut.insp.mx/encuestas/ensanut2018/doctos/informes/ensanut_2018_informe_final.pdf
Suverza, A., & Hua, K. (2010). El ABCD de la evaluación del estado de nutrición. New York, Estados Unidos: McGraw-Hill Education.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Copyright (c) 2022 Mtra. Susana Sánchez Viveros, Mtra. Edith Yolanda Romero Hernández, Mtra. Krystal Dennicé González Fajardo, Susana Janeth Avelino Soto, Zuribi Nayánith Hernández Ollivier