Abstract
Food loss and waste is a problem that affects the whole world, not only nutrition, but also the economy and the environment. The objective of the study was to evaluate the nutritional, environmental and economic impact of the organic waste from the tianguis of Ozumba de Álzate, State of Mexico. It was found that 6078.5 kg of vegetables and 3509.90 kg of fruits are generated per week, generating a total of 498,596.8 tons per year. The annual greenhouse gas emission from this waste is 5,085 kg of CO2. The annual economic impact is $7,299,764. The conclusion is that it is important to implement strategies to make the most of waste (lower costs, barter or give it away to those who need it), which would help improve the nutritional conditions of those who are vulnerable, in addition to reducing the impact on the environment.
References
Anaya, M. M. M. y Pechene, J. C. Q. (2017). Estado actual de los desperdicios de frutas y verduras en Colombia. In Memorias de Congresos UTP, pp. 194-201. https://tinyurl.com/2ams6hk3
Arroyo, U. P., Mazquiaran, B L., Rodriguez, A. P., Valero, G. T., Ruiz, M. E., Ávila, T. J. M. y Varela, M. G. (2018). Informe de Estado de Situación sobre “Frutas y Hortalizas: Nutrición y Salud en la España del S. XXI”. Fundación Española de la Nutrición (FEN). https://tinyurl.com/228gzcyh
Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D. C., Riboli, E., Vatten, L. J. y Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International Journal of Epidemiology, 46(3), 1029–1056. https://doi.org/10.1093/ije/dyw319
Banco de Alimentos de México [BAMX]. (2023, 9 de enero). Día Internacional para la Concienciación sobre Pérdida y Desperdicio de Alimentos. https://tinyurl.com/22tm52b3
Basso, N., Brkic, M., Moreno, C., Pouiller, P. y Romero, A. (2016). Valoremos los alimentos, evitemos pérdidas y desperdicios. Diaeta, 34(155), 25-32. https://tinyurl.com/2xzw4xso
Carreto, G. A. (2018). Impactos sociales, económicos y medioambientales derivados de la pérdida y el desperdicio de alimentos. Przegląd Prawa Rolnego, 2(23), 127-139. DOI 10.14746/ppr.2018.23.2.9
Celorio-Sardá, R., Comas-Basté, O., Latorre-Moratalla, M., Zerón-Rugerio, M., Urpi-Sarda, M., Illán-Villanueva, M., Farran-Codina, A., Izquierdo-Pulido, M. y Vidal-Carou, M. (2021). Effect of COVID-19 lockdown on dietary habits and lifestyles of food science students and professionals form Spain. Nutrients, 13, 1494. https://doi.org/10.3390/nu13051494
Corona de la Peña, L. E. y Vega, F. L. (2018). El tianguis de Ozumba de Álzate, Estado de México y la venta de maíces criollos e híbridos. Narrativas antropológicas, 1(2020). https://tinyurl.com/2kezgpxd
Cuartero, V. R. (2022). Valores nutricionales de hortalizas y verduras. Ocronos, 11(11), 276. https://tinyurl.com/26xho6mv
D. Hidalgo, J.M. y Martín-Marroquín. (2018). El desperdicio de alimentos, un problema global. https://tinyurl.com/25tesp5x
FAO, FIDA, OMS, PMA y UNICEF. 2023. Versión resumida de El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo 2023. Urbanización, transformación de los sistemas agroalimentarios y dietas saludables a lo largo del continuo rural-urbano. Roma, FAO. http://doi.org/10.4060/cc6550es
FAO. (2019). El estado mundial de la agricultura y la alimentación. Progresos en la lucha contra la pérdida y el desperdicio de alimentos. Roma. Licencia: CC BY-NC-SA 3.0 IGO. https://tinyurl.com/29ujvuxj
Gil, A., Martínez, D. E. y Olza, J. (2015). Indicadores para la evaluación de la calidad de la dieta. Nutrición hospitalaria. 31(3), 128-44. doi: 10.3305/nh.2015.31.sup3.8761.
Göbel, C., Langen, N., Blumenthal, A., Teitscheid, P. y Ritter, G. (2015). Cutting food waste through cooperation along the food supply chain. Sustainability, 7(2), 1429–1445. https://doi.org/10.3390/su7021429
Gobierno del Estado de Morelos (2020). Se reúne Margarita Galeana con productores de la MORMEX. https://tinyurl.com/2zx6trbf
González G. y Carmen Gloria. (2018). Frutas y verduras perdidas y desperdiciadas, una oportunidad para mejorar el consumo. Revista chilena de nutrición, 45(3), 198. https://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182018000400198
Hernández, A., Reyes, F. y Sánchez, M. J. (2020, enero). Agricultura tradicional resiliente al cambio climático en Ozumba, México. EDUCACIÓN AMBIENTAL Y CAMBIO CLIMÁTICO Repercusiones, perspectivas y experiencias locales, 1. https://tinyurl.com/2pdkkx5n
Hernández, G. O. (2021). Aproximación a los distintos tipos de muestreo no probabilístico que existen. Revista Cubana de Medicina General Integral, 37 (3). https://tinyurl.com/2fqvxag8
INEGI. (2019). Frecuencia de consumo de alimentos de adolescentes y adultos (12 años o más). INEGI. https://tinyurl.com/27plvtfa
Naciones Unidad [ONU]. (2020). Dia internacional de concientización sobre la perdida y desperdicio de alimentos. https://tinyurl.com/2a3c4mvo
Naciones Unidas [ONU]. (2022). Evitar la paradoja del hambre en un contexto de pérdida y desperdicio alimentario. https://tinyurl.com/2czq2hxv
Organización Mundial de la Salud [OMS]. (2018, 31 de agosto). Alimentación sana. https://tinyurl.com/y582jomw
Papargyropoulou, E., Lozano, R., Steinberger, J.K., Wright, N. y Ujang, Z. (2014). The food waste hierarchy as a framework for the management of food surplus and food waste. Journal of Cleaner Production,76(1), 106-115. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2014.04.020
Pérez L, AB., Palacios G, B., Castro, B. AL. y Flores, G. I. 2022.Sistema Mexicano de Alimentos Equivalentes. (5a ed.). México: Fomento de Nutrición y Salud, AC. https://tinyurl.com/28x47nxw
Rizo Mustelier, M. y Vuelta Lorenzo, D. R. (2021). Pérdidas y desperdicios de alimentos en un mercado de la ciudad de Santiago de Cuba. Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas, 4(S1), 43-50.
Ruíz, S. (2017). Modelo de cálculo de la huella de carbono para el sistema mexicano de alimentos equivalentes. Journal of Negative & No Positive Results, 2 (6), 226-232. https://doi.org/10.19230/jonnpr.1240
Sáez, L., Díaz, C. y Cantin, M. (2018). Desarrollo de mercados locales y circuitos cortos en Chile. http://credits367.info/credits/64772
Santos Baca, A. (2014). El patrón alimentario del libre comercio. CEPAL, Sede subregional en México. https://tinyurl.com/239ngxnw
Secretaría del Medio Ambiente y Recursos Naturales (SEMARNAT). (2012). Quinta Comunicación Nacional Sobre el Convenio Marco de las Naciones Unidas para el Cambio Climático. México: Grupo Communicare, S.C. https://tinyurl.com/26ehg4sl
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Copyright (c) 2023 Ofelia Márquez-Molina